Iaz

Iaz
A avea un iaz funcțional, sănătos și fără alge nu este magie!

Un iaz este ca o mașină: există diferite tipuri și au nevoie de ceva întreținere. Desigur, vă puteți conduce mașina fără nicio îngrijire sau inspecție, dar vă va costa mai mult mai târziu dacă trebuie să cumpărați un motor nou în loc să faceți schimburi regulate de ulei. Și nici nu trebuie să vă faceți griji pentru lac, dacă puteți trăi cu câteva zgârieturi și un ton de vopsea decolorat.
Dacă doar lăsați iazul să funcționeze mai departe, va trebui să trăiți cu consecințele: iazul va fi înfundat, va conține din ce în ce mai mulți nutrienți și va deveni un paradis pentru alge. Dăunătorii se pot răspândi și pot sorta plantele pentru tine. Cu puțină apă de bază, îngrijire a plantelor și a peștilor, puteți preveni problemele și vă puteți asigura că vopseaua dumneavoastră - scuze iazul - arată întotdeauna așa cum doriți! Specialiștii și practicienii vă vor spune exact cum ar trebui să vă întrețineți iazul astfel încât acesta să corespundă așteptărilor dumneavoastră!

Iaz natural sau iaz artificial? Despre diferențele dintre cele două tipuri de iaz și vietățile din și din jurul iazului.

Ambele iazuri au multe în comun, dar există și unele diferențe: iazurile artificiale au rareori o intrare și o ieșire naturală. Aceasta înseamnă că primesc doar apă dulce sub formă de apă de ploaie și acțiune directă, cum ar fi o schimbare parțială a apei. Vă rugăm să rețineți că apa de ploaie este importantă, deoarece apa de ploaie scade conținutul de minerale al apei dintr-un iaz artificial și este nevoie de puțină întreținere.

Iazul natural nu are căptușeală sau cochilie pe fund, ci are pământ, argilă sau alte soluri. Toate iazurile, indiferent dacă sunt artificiale sau naturale, tind să se înmulțească atunci când cad frunzele sau când intră orice materie organică, cum ar fi crengi și crenguțe. Pe termen lung, aceasta este o problemă reală pentru iazurile artificiale și trebuie să luați măsuri înainte ca „nămolul” din iazul dvs. să fie i) să determine bacteriile din iaz să consume prea mult oxigen, descompunând nămolul sau ii) să reducă adâncimea iazului, care poate pune în pericol supraviețuirea peștilor în timpul iernii. Îndepărtarea mecanică a nămolului și utilizarea bacteriilor speciale cu oxigen activ (JBL SediEx Pond) sunt esențiale.

Nu fi surprins să găsești animale pe care nu le-ai mai văzut până acum în iazul tău! Fecalele de păsări pot conține ouă ale unei varietăți de specii de animale. Broaștele și tritonii care se mișcă prin peisaj pot alege iazul ca noul lor habitat.

Iazurile Koi pot diferi de alte iazuri artificiale. Ei au adesea pereți verticali, fără plante, fără substrat și un dren de jos cu un sistem de filtrare puternic. Acest tip de iaz este cel puțin ca un iaz natural.

Creaturile din și lângă iaz.

Pe lângă peștii pe care îi adăugăm în mod intenționat, animale pe care nu le-am așezat mai devreme sau mai târziu vor aparea în toate iazurile. În general, nu ne deranjează, deoarece aduc viață în iaz și îl fac mult mai interesant. Există doar câteva animale care nu ne plac cu adevărat: paraziți, cum ar fi lipitorile de pește, larvele de libelule prădătoare (care pot fi periculoase pentru aleși).

Plantele acvatice pot fi, de asemenea, „introduse” în iaz de către păsările de apă. Așa că nu fi surprins dacă găsești lucruri pe care nu le-ai plantat niciodată crescând în iazul tău!
Păsările de apă, vântul, ploaia și chiar animalele care beau din iazul tău pot introduce și animale. Ouăle de melc și planctonul, de exemplu, pot migra atunci când adăugați plante acvatice. Peștii sunt chiar bucuroși să mănânce striders de apă (Gerris lacustris) pe care îi vedeți la suprafața apei, care pot avea până la 3 cm lungime. Acești pășitori de apă pot călători departe pe uscat pentru a „accesa” iazul tău.
Cele mai răspândite specii de libelule sunt vânătorul sudic (Aeshna cyanea) și vânătorul cu corp larg (Libellula depressa). Libelulele nu înțeapă și ne îmbogățesc viața din iaz. Ele pradă alte insecte, de exemplu țânțarii, în aer. Dar larvele lor sunt foarte prădătoare și prind TOT ce pot încăpea în fălcile lor puternice. Acestea includ pești mici, tritoni și broaște tinere.

Broaștelor și broaștelor râioase le place să-ți folosească iazul ca refugiu și pentru reproducere. Broasca de iarbă (Rana temporaria), broasca comestibilă (Pelophylax esculentus) și broasca râioasă (Bufo bufo) sunt cele mai comune specii de acolo. Toți anurii se hrănesc cu insecte și viermi. Masculii din diferite specii croncănesc la diferite volume. Broaștele verzi pot crona atât de zgomotos încât vă deranjează vecinii. Din fericire, vecinii tăi nu pot lua măsuri legale împotriva broaștelor „voastre”. Anuranii hibernează uneori în noroiul iazului tău. Atunci este mai bine când suprafața apei nu este complet înghețată. Aici un dispozitiv de prevenire a gheții cu aerare (JBL PondOxi-Set) poate ajuta. Tritonii, precum tritonul neted (Lissotriton vulgaris), trăiesc în apă din martie până în august. Mănâncă orice le poate încăpea în gură.

Tantarii isi depun ouale in iaz (si in orice alt petic de apa). Peștii care trăiesc în iaz consideră larvele de țânțari ca pe o delicatesă si ajută la menținerea numărului lor scăzut. Iazurile fără stoc de pește au cu siguranță mult mai mulți țânțari!
Știați că remediul JBL ArguPond Plus ajută la combaterea larvelor de țânțari? Aceasta ar putea fi o soluție pentru oricine are un iaz fara pesti care sa fără larve de țânțari care mănâncă pește.

Suport clienti Luni - Vineri : 09.00-17.00

0721327777 marius.enica@gmail.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!