Selectia Terariului.
Ce tip de habitat este cel mai ușor de reprodus în terariu?
Deșert sau pădure tropicală? Cu element de apă sau fără? Suprafața junglei sau vârful copacului?
Desigur, este complet de înțeles să vrei să știi cât de simplu este să reproduci un habitat, dar ar trebui să procedezi invers: de ce animale ai vrea să ai grijă? Specia ar specifica apoi tipul terariului. Dar și spațiul pe care îl aveți la dispoziție este un factor decisiv.
Să începem cu întreținerea și designul de bază: Un terariu de deșert (The desert terrarium) este cu siguranță mai ușor de amenajat și necesită mai puțină îngrijire decât un terariu de junglă (The rainforest terrarium) plin de plante tropicale. Dar diferența dintre nivelurile de întreținere nu este atât de mare. De aceea, depinde de alegerea animalului sau de propriul gust atunci când decideți ce fel de terariu preferați. Apropo, ar trebui să aflați și dacă animalele care vă interesează sunt active ziua sau noaptea!


Indiferent dacă alegeți un terariu din deșert sau din pădure tropicală, fiecare tip de terariu are nevoie de o anumită cantitate de întreținere. Într-un caz, trebuie să fii mai activ cu un pulverizator de apă, în celălalt trebuie să știi să folosești tehnologia de încălzire.
Odată ce te-ai hotărât asupra unui tip de terariu, este timpul pentru detalii: viitorii tăi locuitori în deșert trăiesc în biotopuri stâncoase sau nisipoase? Dar există și deșerturi de piatră și sunt oaze în deșert.
Pentru locuitorii pădurilor tropicale, există și diferențe fundamentale: animalele trăiesc pe malul râului, pe podeaua junglei sau în coronamentul pădurilor tropicale? Este într-adevăr o pădure tropicală sau mai mult o pădure uscată tropicală sau subtropicală?
Folosirea internetului sau a cărților de specialitate este o modalitate foarte bună de a obține imagini din habitatul natural al potențialelor dvs. animale de companie. De asemenea, puteți răsfoi galeriile de imagini ale expedițiilor JBL, pentru că ne concentrăm pe habitate și, în consecință, avem o mulțime de poze în stoc.
Ai multă libertate atunci când reproduci un habitat în terariu. Există doar câteva elemente esențiale de reținut: substratul joacă un rol vital pentru multe animale. Asigurați-vă că nu se întâlnește apă în condiții de sol umed. Bolurile pentru apă și mâncare trebuie să fie întotdeauna clar vizibile. Bolurile pentru hrănire/băut JBL, cum ar fi JBL ReptilBar GREY, sunt proiectate să reproducă piatra și să se potrivească mai bine cu designul terariului decât bolurile de lut.
Reproducerea unui habitat include și factori climatici. Lumina, umiditatea și temperatura de zi sau de noapte pot fi cruciale pentru bunăstarea animalelor. Aceasta nu este deloc o problemă atunci când utilizați tehnologia potrivită. Aflați doar ce factori sunt importanți pentru animalele dvs. Vă putem explica apoi cum puteți realiza aceste condiții.
Iluminat.
Iluminatul potrivit pentru terarii.
Iluminatul în terarii are mai multe funcții: Este adesea esențial pentru plante, luminează terariul, eventual generează căldură și poate produce radiații UV. Trebuie să cunoașteți „doar” cerințele animalelor dumneavoastră: au nevoie de lumină, UV și căldură sau doar de câțiva dintre acești factori? Trebuie să răspundeți la aceste întrebări înainte de a alege iluminatul.
Iluminatul este unul dintre cele mai importante subiecte în teraristică. Ce trebuie să iei în considerare?
Ca animale cu sânge rece, animalele de terariu sunt mult mai dependente de lumină, adică de calitatea și intensitatea luminii, decât vertebratele cu sânge cald. Activitatea, aportul alimentar, digestia și fazele de odihnă sunt influențate de alternanța zilei și a nopții, și mai ales de intensitatea luminii.
Pe lângă aceasta, multe animale din terariu asociază lumina cu căldura și caută locuri luminoase în terariu pentru a „se bucura de soare”. Aceste considerații sunt deosebit de importante atunci când alegeți echipamente de încălzire pentru terariile din deșert. Există diferențe în randamentul și calitatea luminii în funcție de sursa de lumină utilizată. Tuburile fluorescente, de exemplu, furnizează multă lumină cu o producție mică de căldură, în timp ce becurile convertesc o parte majoră din energia absorbită în căldură și doar o mică parte în lumină. Întrebarea cu privire la ce calitate a luminii este cea mai potrivită pentru un anumit terariu este ușor de răspuns dacă ne uităm la natură: De milioane de ani, plantele și animalele s-au adaptat într-un lung proces evolutiv la ceea ce soarele trimite către Pământ.
Dacă ne uităm la spectrul luminii solare (adică partea de radiație solară care este vizibilă pentru noi), recunoaștem o distribuție foarte uniformă a tuturor culorilor spectrale. Din acest motiv, lămpile pentru terariu ar trebui să aibă un spectru cât mai aproape de a fi echilibrat și fără goluri posibil.
În același timp, toate plantele și animalele își pot afișa culoarea naturală completă. Lămpile cu halogen metalice (de exemplu, JBL ReptilDesert L-U-W Light alu) sunt alegerea de top pentru animalele care necesită lumină solară, lumină ultravioletă (adică animale diurne) și căldură. Ele oferă un spectru complet care simulează lumina soarelui și include radiații UV-A și B, împreună cu emisia de căldură pentru terariu. Temperatura din terariu scade după ce lămpile sunt oprite, simulând astfel scăderea dorită a temperaturii pe timp de noapte. Lămpile JBL LUW sunt disponibile în trei puteri diferite și două versiuni, în funcție de dacă animalele necesită multă radiație UV (JBL ReptilDesert L-U-W Light alu) sau mai puțină radiație UV (JBL ReptilJungle L-U-W Light alu).
Tuburile fluorescente comercializate de JBL sau Exo Terra sunt cunoscute ca tuburi cu spectru complet și vin în versiuni diferite pentru terari: JBL SOLAR REPTIL SUN T8 și JBL SOLAR REPTIL JUNGLE T8. Un factor esențial în iluminarea terariilor este lumina UV din gamele UV-A și UV-B.
În funcție de proveniența lor, animalele de terariu pot avea nevoie de multă sau puțină lumină UV pentru bunăstarea lor. UV-B stimulează sinteza Vitaminei D3 din stadiul său preliminar Vitamina D2. UV-A stimulează pigmentarea. Nu uitați că sticla absoarbe aproximativ 50% din radiația UV, așa că instalați întotdeauna lămpile în interiorul terariului.
Distanța dintre sursa de lumină și animal este un alt factor important: informațiile care indică cât de multă radiație este emisă la ce distanță față de lampă se găsesc pe lampa în sine. Dacă terariul este înalt, animalele se pot apropia de sursa lor UV dacă li se oferă ceva pe care să se urce.
Următoarele se aplică animalelor care necesită UV: Aceste animale se vor îmbolnăvi chiar dacă se folosesc tuburi fluorescente care emit radiații UV! Va trebui să montați o lampă spot UV suplimentară, cum ar fi JBL UV-Spot plus, sau o lampă cu halogenuri metalice, cum ar fi JBL ReptilDesert L-U-W Light alu. Când folosiți lămpi cu halogenuri metalice, vă rugăm să rețineți că acestea ar trebui să fie acționate numai cu balasturi electronice speciale (JBL TempSet Unit L-U-W).
Pentru toate tipurile de lămpi care nu devin prea fierbinți, se recomandă utilizarea unui reflector de înaltă calitate (de exemplu, lumina JBL TempReflect), deoarece dublează puterea luminii.
Diverse surse de lumină peste terariu.
În terarii mai mici și pătrate, se folosește adesea o lampă care, de exemplu, emite doar lumină și căldură fără UV pentru păianjeni (păianjenii nu au nevoie de radiații UV). Pentru terariile mai mari și mai ales mai lungi, totuși, același tip de lampă nu este folosit niciodată peste tot. Spoturile UV trebuie poziționate doar în unele locuri sau chiar doar într-un singur loc. Animalele vizitează activ acest loc. Deoarece partea rămasă a terariului nu ar trebui să rămână întunecată, mai ales când sunt folosite plante, acolo sunt necesare și lămpile, dar nu trebuie să emită UV. Așadar, puteți alege tipuri de lămpi care, de exemplu, economisesc energie și oferă totuși o lumină perfectă pentru plante. Pentru aceasta sunt potrivite JBL LED SOLAR NATUR, JBL SOLAR REPTIL JUNGLE T8, lampa de economisire a energiei JBL ReptilDay Halogen și JBL Reptil LED Daylight 12W.
Pentru economisitorii de energie și animalele care nu au nevoie de lumină UV.
Păianjenii, scorpionii, broaștele și unele animale nocturne nu au nevoie de radiații UV. Prietenii terariului confirmă această afirmație pentru că au crescut cu succes aceste specii de multe generații fără iluminare UV. În Internet și în cărțile de specialitate există afirmații destul de contradictorii despre cerințele UV ale unor animale.
Dacă doriți să vă iluminați terariul fără radiații UV, sunt posibile următoarele tipuri de lămpi, în funcție de formă și dimensiune: JBL LED SOLAR NATUR, JBL SOLAR REPTIL JUNGLE T8, lampa de economisire a energiei JBL ReptilDay Halogen și JBL Reptil LED Daylight 12W.
Toate aceste lămpi au în comun faptul că nu generează aproape deloc căldură și că este necesară o sursă suplimentară de căldură atunci când este nevoie de căldură. Creșterea plantelor este, de asemenea, promovată în mod ideal de toate aceste lămpi fără UV. Aici, înălțimea terariului dvs. este mai decisivă: pentru terariile cu laturi înalte, trebuie selectate tipuri de lămpi mai puternice, cum ar fi JBL LED SOLAR Natur.
Iluminare pentru diferite tipuri de terariu
Următoarele conține toate informațiile relevante despre diferitele tipuri de iluminat pentru fiecare tip de terariu
Lumina pentru terarii desertice. Habitatul deșertului este distinctiv pentru lumina sa extremă. Lumina ultravioletă a soarelui poate ajunge la pământ și animalele necontrolate. Animalele active de zi din deșerturi și stepe necesită cantități mari de lumină și UV și caută în mod activ locuri calde. Deoarece lumina este asociată cu căldura, zonele iradiate sunt vizitate instinctiv. Animalele nocturne, cum ar fi gecko leopard, nu au nevoie de lumină UV, așa cum demonstrează reproducerea lor de succes de multe generații. Avantaj: zonele de căldură pot fi amenajate în anumite locuri, astfel încât animalele să poată vizita regiuni mai răcoroase!
Tubul fluorescent JBL SOLAR REPTIL SUN T8 furnizează 36% UV-A/8% UV-B ca versiunea T8 (63%/12% cu versiunea T5), care este lumina UV intensivă potrivită pentru un terariu plat de deșert. Deoarece tuburile fluorescente cu componente UV ridicate emit doar relativ puțină lumină în domeniul vizibil, se recomandă insistent o combinație de tuburi cu spectru complet, cu o concentrație mare de lumină vizibilă. JBL SOLAR REPTIL JUNGLE T8 este opțiunea potrivită aici. Oferă lumină amplă de calitate cu spectru complet în domeniul vizibil cu o concentrație scăzută de UV, și anume 2% UV-A și 0,5% UV-B.
Un terariu deșert cu o adâncime de aprox. 50 cm poate fi asigurat cu iluminare adecvată folosind 1–2 tuburi JBL SOLAR REPTIL SUN T8 și 2–3 tuburi JBL SOLAR REPTIL JUNGLE T8. Este vital să montați JBL SOLAR REPTIL SUN T8 în interiorul terariului, astfel încât geamurile de sticlă să nu reducă lumina dintre tuburi și animale. Astfel, animalele pot folosi în mod eficient lumina ultravioletă. Dacă este necesar, montați un ecran de sârmă pentru a preveni contactul animalelor cu tubul.
Lămpile cu halogenuri metalice care produc, de asemenea, radiații ultraviolete și căldură pe lângă lumina vizibilă, sunt chiar mai bune decât lămpile fluorescente. JBL ReptilDesert L-U-W Light alu oferă deținătorilor de terarii cea mai bună tehnologie de pe piață pentru iluminatul terariului din deșert și este, de asemenea, o specie adecvată pentru creaturile din deșert.
De altfel, nevertebratele precum păianjenii și scorpionii nu au nevoie de lumină ultravioletă. Într-adevăr, poate fi chiar dăunător pentru ei. Aici, JBL ReptilDesert Daylight 24W sau JBL ReptilJungle Daylight 24W (lampi de economisire a energiei fara radiatii ultraviolete) sau JBL Reptil LED Daylight 12W sunt cea mai buna optiune.
Lumina pentru terarii tropicale. Deoarece există multe habitate diferite în pădurea tropicală, acest subiect este complex. Animalele care trăiesc în vârfurile copacilor sau pe malul râului pădurii tropicale (de exemplu țestoasele) primesc la fel de mult UV-A și UV-B într-o zi însorită ca un animal din deșert. Acest lucru se datorează faptului că multe păduri tropicale sunt situate la aceeași latitudine cu deșerturile. Doar anotimpurile ploioase fac o mare diferență în iradierea UV, atunci când este privită pe tot parcursul anului. Dacă doriți să reproduceți anotimpurile uscate și ploioase în terariu, va trebui să aruncați o privire la tabelele climatice ale regiunii respective și să vă ajustați iluminarea în consecință. Furnizarea unei cantități medii de UV pe tot parcursul anului creează o stare nenaturală.
În pădurea tropicală însăși, unele specii trăiesc în biotopi care primesc puține sau deloc radiații UV. Acestea includ, de exemplu, broaște otrăvitoare, păianjeni și scorpioni. Majoritatea șopârlelor și șerpilor primesc radiații UV în grade diferite. Asigurați-vă că aflați exact cerințele UV ale animalelor dvs. de terariu. Cu ajutorul luminii, puteți genera apoi lumină, UV și căldură potrivite.
Calitatea spectrului luminii vizibile și intensitatea acestuia au o importanță secundară pentru animale. Cu toate acestea, sunt elementare pentru plantele bine întreținute! Așadar, asigurați-vă că aveți un spectru de lumină asemănător cu soarele pentru îngrijirea plantelor și pentru cantitatea potrivită de UV pentru îngrijirea animalelor dumneavoastră.
Multe animale din pădure primesc o cantitate relativ mare de lumină UV datorită modului în care trăiesc, de exemplu, în vârfurile copacilor sau pe malul râului.
Căldură.
Cum să încălziți corect terariul.
Temperatura potrivită în terariu este vitală pentru locuitorii săi. Aveți posibilitatea de a alege să produceți temperatura potrivită folosind o lampă sau un covor de încălzire. Cu lampa, amintiți-vă să protejați animalele de a intra în contact cu ea cu ajutorul unui coș de protecție împotriva căldurii și nu uitați că lampa va produce căldură doar în timpul fazei de iluminare. Adesea, acesta este efectul dorit, ceea ce duce la o scădere a temperaturii pe timp de noapte. Dacă aveți nevoie de o temperatură mai mare pe timp de noapte, veți avea nevoie de un covoraș de încălzire, cum ar fi covorașul termic JBL TerraTemp.
Deoarece niciun animal de terariu nu poate produce propria căldură (animale cu sânge rece), acestea depind de temperatura ambiantă. Multe șopârle și șerpi caută în mod activ locuri unde se pot încălzi la temperatura solului sau a soarelui. Numai cu temperatura corpului potrivită sunt capabili să-și atingă performanța maximă (vânătoare) și să-și mențină metabolismul să funcționeze normal.
Deoarece soarele generează căldură în sălbăticie, lumina este asociată cu căldura. De aceea, multe animale de terariu caută locuri sub reflectoare luminoase. Ei nu ar recunoaște o lampă de căldură ceramică întunecată (infraroșu) fără lumină vizibilă! Lampa de căldură ceramică este o modalitate ideală de a furniza căldură terariului în timpul fazei de întuneric. Lămpile de căldură din ceramică și covorașele de încălzire sunt singura modalitate de a încălzi fără lumină.
Când animalele s-au încălzit, încep din nou să caute locuri mai răcoroase. De aceea, terariile nu trebuie să fie niciodată încălzite uniform, ci au nevoie de zone de temperatură diferite. O încălzire prin pardoseală precum JBL TerraTemp heatmat ar trebui, de exemplu, să fie atașată doar sub o zonă a terariului.
De asemenea, este important să se mențină diferite temperaturi în timpul zilei și pe timp de noapte, recreând condițiile de habitat ale animalelor. În special în deșerturi, noaptea poate fi foarte frig, iar animalele se retrag în peșteri unde căldura este stocată de nisipul sau stânca din jur. Dar nici în pădurile tropicale căldura nu este întotdeauna la același nivel. În zonele joase ale Amazoniei, de exemplu, temperatura nopții poate scădea la 22°C în primele ore ale dimineții!
Încălzirea într-un terariu trebuie dimensionată astfel încât animalele să nu fie „prăjite” în cazul în care tehnologia de control eșuează. Cu alte cuvinte, un terariu mic nu ar trebui să fie echipat cu un cablu de încălzire supradimensionat de 100 de wați cu un controler. În schimb, ar trebui să aibă o încălzire prin pardoseală mică, de 8 până la 15 W (JBL TerraTemp heatmat). De asemenea, trebuie luat în considerare efectul de încălzire al luminii. Ca urmare, atunci când iluminatul este stins, scăderea temperaturii pe timp de noapte are loc simultan.
Disiparea căldurii unui terariu poate fi redusă – și economisirea costurilor de energie realizată ca urmare – prin izolarea geamurilor laterale cu material izolator la exterior pentru a preveni pierderile de căldură. Tampoanele de spumă, cum ar fi JBL AquaPad sub panoul inferior, previn emisia de căldură, dar împiedică și spargerea panoului inferior în cazul în care suprafața de susținere este neuniformă și nu există covoraș de încălzire atașat în exterior pe partea inferioară. Totuși, atunci când amplasați un covoraș de încălzire acolo, este imperativ să urmați instrucțiunile relevante pentru a asigura o ventilație suficientă în spate a covorașului de încălzire. Covorașele de încălzire prin pardoseală JBL (JBL TerraTemp heatmat) vin cu „picioare” ca distanțiere. Dacă iluminarea nu este suficientă pentru încălzire și nu este posibilă instalarea unui covor de încălzire sub terariu, utilizați emițătoare de căldură ceramice, precum JBL ReptilHeat). Aceste încălzitoare ceramice se încălzesc (nu sunt vizibile din exterior) și eliberează căldura în aerul terariului. Pentru a preveni arderea animalelor, acestea ar trebui să fie întotdeauna acoperite cu un coș de protecție împotriva căldurii (JBL TempSet Heat).
Necesarul de căldură al animalelor de terariu. În secțiunea următoare veți găsi informații despre cerințele de căldură ale animalelor din diverse habitate
Incalzire pentru terarii tropicale. Locuitorii pădurilor tropicale au nevoie de obicei de temperaturi ridicate în timpul zilei și ușor mai scăzute pe timp de noapte (de exemplu, Amazonia 32 °C zi/23 °C noapte – nu ar trebui să scadă sub această limită!). Puteți scădea temperaturile prin stingerea luminii calde de zi pe timp de noapte.
Incalzire pentru animale cu activitate in amurg sau seara. Animalele de pădure tropicală nocturnă necesită temperaturi mai ridicate între 23 și 30 °C în timpul nopții, în timp ce animalele de deșert active nocturne preferă temperaturi mai scăzute de la 15-22 °C.
Incalzire pentru terarii desertice. Animalele din deșert sunt active în timpul zilei și adesea la temperaturi scăzute pe timp de noapte. Dacă devine prea cald pentru ei în timpul zilei, trebuie să se poată îndepărta în locuri mai răcoroase din terariu.
Umiditate.
Toată lumea știe că umiditatea în junglă este mai mare decât în deșert. Dar cât mai exact? Cât de mult fluctuează de dimineața până seara? Cum îl poți reglementa? Aceste întrebări sunt importante și trebuie clarificate pentru fiecare specie.
Umiditatea în terariile pădurilor tropicale. Cu animalele din pădurea tropicală, nu are rost să construiți un sistem de irigare în terariu pentru a obține în permanență 100% umiditate! Măsurătorile noastre din timpul expediției JBL Amazon au arătat că în timpul zilei, umiditatea a scăzut la 58% odată cu creșterea temperaturii (12:00) și a crescut la maximum 92% dimineața devreme (2:00 - 6:00). Măsurătorile noastre din Venezuela la Orinoco au arătat aceeași tendință, deși cu valori ușor diferite: cea mai mare umiditate de 96% la 6:30 dimineața și cea mai scăzută umiditate de 65% la 1:30 după-amiaza.
În terariul pădurii tropicale, secțiunile de apă sau o cascadă cresc umiditatea. Monitorizarea umidității relative și a temperaturii aerului poate fi efectuată, de exemplu, cu JBL TerraControl.
Dacă umiditatea pe care o obțineți nu este suficientă, se recomandă o pulverizare suplimentară cu apă seara sau un sistem de sprinklere.
Umiditatea în terariile din deșert. La fel ca și în pădurea tropicală, umiditatea scade în timpul zilei pe măsură ce temperatura aerului crește și crește noaptea odată cu scăderea temperaturii aerului, fie în interiorul Australiei, fie în deșerturile africane, la aproximativ 20% la prânz și 80% noaptea.
În mod remarcabil, există diferențe uriașe în aceeași regiune, de exemplu în Tanzania/lângă Muntele Meru: la doar câteva mile distanță, am găsit simultan 42 °C cu 16% umiditate relativă și 34 °C cu 44% umiditate în același timp. Când doriți să păstrați condițiile animalelor de terariu aproape de natură, nu numai regiunea (de exemplu, Arusha), ci și microhabitatul (stepă, savana, tufiș, înălțimea deasupra nivelului mării, pădurea tropicală etc.) este important. La fel de remarcabile sunt și diferențele dintre zi și noapte: de la valoarea maximă a unei zile de 34 °C cu 44% umiditate relativă, valorile scad noaptea la 18 °C la 83% umiditate relativă. Aceste condiții ar trebui, de asemenea, reproduse pentru o întreținere a animalelor adecvată speciei.
Deoarece umiditatea este atât de importantă pentru o mulțime de specii de animale, de exemplu, atunci când vărsați pielea, trebuie, de asemenea, ajustată corespunzător în terariu. Și pentru că multe terarii din deșert conțin cel puțin două zone climatice (zona solară și zonă de răcire), sunt necesare și măsurători separate din ambele zone. În timpul zilei, valorile umidității ar trebui să fie între 20 și 40%. Noaptea, ar putea fi între 50 și 70%. Este posibil să reglați ușor umiditatea cu ajutorul unui vas cu apă. Cu cât vasul este mai cald, cu atât se evaporă mai multă apă și crește umiditatea. În plus, unele pulverizări fine și ușoare pot fi de ajutor. Nu țintiți niciodată direct asupra animalelor când pulverizați!
Adăugarea de plante în terariu deșert va crește și umiditatea. Solul introdus stochează umiditatea, iar plantele transpiră și eliberează apă în aer prin stomatele lor.
Îngrijirea și filtrarea apei.
Indiferent dacă sunt cantități mari sau mici de apă - acestea devin învechite și nesănătoase odată cu creșterea numărului de germeni. Prin urmare, bolurile de băut au nevoie de apă proaspătă zilnic. Deoarece apa de la robinet conține adesea substanțe, cum ar fi metale grele sau clor, un balsam special de apă, precum JBL Biotopol T, vă va ajuta să faceți apa de la robinet potabilă pentru animalele de terariu.
Din păcate, animalele care se târăsc dupa mâncare se îneacă adesea în bolul de băut, ceea ce duce la o încărcătură organică mare în apă. Prin urmare, JBL a integrat o „scara de salvare” pentru animalele de hrănire în bolurile de băut JBL ReptilBar GREY.
Situația este foarte diferită pentru vasele de baie sau secțiunile de apă mai mari, după cum este necesar pentru țestoase sau șopârle mari. Aici o filtrare separată a apei nu este doar utilă, ci absolut necesară. Aveți de ales între filtre interne și externe. În cazul filtrelor interne, întregul filtru (de exemplu, JBL CRISTALPROFI i100 greenline) este situat în interiorul rezervorului de apă - doar cablul de alimentare trebuie să fie scos din terariu. Pentru filtrele externe, (de exemplu, JBL CRISTALPROFI e402 greenline) recipientul filtrului este în afara terariului. Cu toate acestea, o admisie a apei și un furtun de evacuare trebuie să fie alimentate de la filtru la terariu. Avantajul este accesibilitatea mai bună a filtrului pentru curățare. Dezavantajele sunt furtunurile care transportă apa din terariu.
Specificarea intervalelor exacte de curățare este dificilă, deoarece o mulțime de factori, cum ar fi dimensiunea filtrului (nu performanța pompei!), acumularea de murdărie etc., pot influența foarte mult necesitatea curățării. Un ghid aproximativ este de 2-4 ori pe săptămână în filtrele interne și de 8x în filtrele externe. Deoarece materialele filtrante din interior descompun poluanții din punct de vedere biologic, se recomandă o inoculare cu un starter bacterian (JBL FilterStart). Dacă este vorba de mirosuri neplăcute în secțiunile de apă ale terariului, un preparat bacterian special (JBL EasyTurtle) poate ajuta.