Terariu

Terariu
Sfaturi și idei pentru începerea și menținerea unui habitat natural.

Animalele de terariu sunt cele mai interesante animale dintre toate. Unii oameni sunt atât revoltați, dar fascinați de păianjeni sau șerpi! Un terariu frumos, fie că este un terariu de deșert sau pădure tropicală, este o comoară în fiecare sufragerie.

Alegerea animalelor pe care o faceți determină cât de mare va fi întreținerea terariului. O țestoasă are nevoie de foarte puțină îngrijire și mănâncă hrană ușor de găsit, în timp ce, să zicem, broaștele colorate care se cățără în copaci într-un terariu de pădure tropicală au nevoie de puțină muncă de grădinărit pentru îngrijirea plantelor și de câteva muște mici vii. Vei fi recompensat cu o bucată fantastică de junglă cu mici diamante săritoare în ea.

Tipuri de terarii

Pădure tropicală sau deșert? Despre diferitele posibilități cu și fără apă.

Terariul pădurii tropicale.

O suflare de junglă în sufragerie.

Asociem automat termenul de „terarium de pădure tropicală” cu o junglă în spatele sticlei și umiditate ridicată sau temperaturi ridicate care rămân mai mult sau mai puțin constante. Acest lucru este mai aproape de adevăr decât atunci când ne gândim la terariile din deșert. În realitate, caracteristicile unui climat de terariu de pădure tropicală sunt temperaturi relativ ridicate, de 25-30 °C, cu o oarecare răcire ușoară pe timp de noapte și umiditate relativ ridicată între 70 și 90%. Nivelul de umiditate și temperatura necesar poate varia de la o specie la alta. Aici, ca și în alte părți, este vital să obțineți orice informații relevante pentru a vă asigura că satisfaceți nevoile reptilelor dvs. și că aveți grijă de ele în mod corespunzător.

Acoperirile inferioare adecvate sunt JBL TerraBasis sau JBL TerraBark sunt potrivite în mod ideal ca substraturi. Terariile din pădure tropicală trebuie să fie plantate dens. Vă rugăm să aflați ce plante sunt potrivite pentru climatul de terariu pe care l-ați selectat.

De exemplu, dacă intenționați să păstrați animale cu tampoane adezive (de exemplu, gecoși de zi), frunzele plantelor trebuie să aibă suprafețe netede. În caz contrar, animalele vor adera de geamurile de sticlă de cele mai multe ori.

Greutatea animalelor trebuie, de asemenea, luată în considerare atunci când alegeți plantele. Plantele din plastic sunt o opțiune dacă aveți animale relativ grele, cum ar fi pitonii de copac, care ar zdrobi plantele vii.

Elementele de apă pot fi, de asemenea, integrate în terariu. În acest caz, este important să vă asigurați că animalele nu se pot îneca accidental. Apa trebuie menținută la mică adâncime și are nevoie de mai multe locuri unde animalele pot ieși cu ușurință.
Cu unii locuitori ai terariului, este mai bine să nu aveți deloc elemente de apă. Vă rugăm să consultați dealerul dumneavoastră specializat pentru informații suplimentare. Nu este nevoie de un vas de băut într-un terariu din pădure tropicală, deoarece animalele își acoperă nevoile de apă cu picături de apă formate de umiditate. Căderile de apă pot fi integrate și în terariu. Nu numai că sunt decorative, dar cresc eficient umiditatea din aer. Cameleonii sunt animale care preferă apa în mișcare ca sursă de apă.

Toate tipurile de ramuri rezistente la umiditate sau scoarță de plută sunt potrivite ca elemente de structurare într-un terariu de pădure tropicală. Rădăcinile de lemn vândute pentru a fi utilizate în acvarii (de exemplu, JBL Mangrove) sunt potrivite în mod ideal, deoarece nu vor fi deteriorate de umiditate. Ramurile decorate cu plante de aer (bromeliade) atrag privirile în orice terariu din pădure tropicală. Panourile laterale și panoul din spate pot fi, de asemenea, decorate la amenajarea terariului.
Acest lucru se poate face prin lipirea pietrelor plate, a elementelor vegetale din fibră de cocos sau a propriilor creații din spumă de polistiren prelucrată acoperită cu un strat superior și vopsea mai târziu. Vă puteți lăsa imaginația să zboare atunci când amenajați un terariu de pădure tropicală. În același timp, totuși, trebuie să iei în considerare întotdeauna nevoile animalelor și cât de ușor va fi de curățat.

Legături în terarii. De obicei, există două tipuri diferite de lipire: lipire uscată sau lipire umedă în zone care nu se usucă niciodată cu adevărat. Pentru lipirea uscată, vă rugăm să decideți dacă lipirea trebuie să rămână ușor flexibilă, de exemplu, atunci când utilizați pietre sau decorațiuni din lemn, sau dacă este un obiect rigid. Pentru lipirea flexibilă, recomandăm JBL AquaSil transparent, care este un silicon de acvariu netoxic sau transparent. Pentru legăturile rigide, un superclei netoxic, precum JBL PROHARU RAPID este prima alegere. Daca locul de lipire se afla sub apa sau la un petec umed va sta la dispozitie JBL PROHARU UNIVERSAL (tot cu cartus de aer comprimat). Se întărește chiar și sub apă, dar are nevoie de 24 de ore pentru a se întări.

Terariul de deșer.

O suflare de deșert în sufragerie.

Noi, oamenii, ne gândim în general la deșert ca la un habitat foarte fierbinte. Când aruncăm o privire mai atentă, totuși, constatăm că habitatele reptilelor din deșert sunt caracterizate de fluctuații foarte mari de temperatură, în funcție de locul în care se află animalele. Noaptea, temperaturile scad destul de dramatic. Animalele din deșert alternează în mod deliberat zone calde, însorite și locuri mai răcoroase, umbrite din habitatul lor, pentru a atinge și menține temperatura de care au nevoie pentru procesele metabolice și comportamentul tipic (afișare de curte, bătălii teritoriale etc.).
Trebuie menționat că animalele din deșert în special au nevoie de anumite zone cu temperaturi de 50–60 °C într-un terariu, deși nu își petrec toată ziua acolo. Este de la sine înțeles că timpul petrecut sub sursa de căldură este influențat și de temperatura aerului și de mișcarea vântului în habitatul lor natural.
  Primăvara, când temperaturile aerului sunt răcoroase și vânturile sunt puternice, de multe ori trebuie să se odihnească la soare pentru perioade lungi de timp pentru a atinge temperatura preferată. Spre deosebire de vara, când temperatura aerului este de 38 °C și nu bate vânt, ei evită lumina directă a soarelui pentru a nu se supraîncălzi peste temperatura lor ideală (35-42 °C pentru multe specii de deșert). Distribuția variată a căldurii este astfel un factor foarte important atunci când încălziți un rezervor. Animalele trebuie să se poată muta întotdeauna în locuri mai răcoroase când s-au încălzit suficient.

Prin selecția atentă a echipamentelor tehnice și utilizarea acestora (de exemplu, nu acoperiți niciodată întreg podeaua unui terariu cu un substrat de încălzire etc.), deținătorul terariului trebuie să se asigure că în terariu se creează gradienți climatici, mai degrabă decât un climat uniform de saună. Setarea unui gradient de temperatură în terariu este deosebit de importantă în acest context. Nicio reptilă nu poate supraviețui la o temperatură centrală de 48°C.

Un terariu deșert poate fi amenajat după cum urmează: Orice fel de nisip este potrivit ca acoperire a podelei. JBL vă oferă sub Substrate tipuri variate de nisip sub numele JBL TerraSand roșu natural, JBL TerraSand galben natural și JBL TerraSand alb natural. JBL TerraSand roșu natural este furnizat umed și poate fi modelat în timp ce este întins. După uscare, se întărește într-un anumit grad, permițând astfel animalelor sa sape peșteri.

În funcție de nevoile animalelor, terariul poate fi structurat cu construcții din piatră cu sau fără peșteri. Construcțiile din piatră trebuie lipite între ele pentru interesul siguranței animalelor și a sticlei. Acest lucru se poate face folosind silicon de acvariu netoxic, cum ar fi JBL AquaSil transparent.

Greutatea poate reprezenta o problemă cu construcțiile din piatră dintr-un terariu mare. Imitațiile de piatră din plastic care se găsesc în magazinele specializate sunt recomandate în acest caz.

Bucățile de lemn uscat sunt, de asemenea, potrivite ca decorațiuni în terariile din deșert. Plantele potrivite, cum ar fi suculentele sau similare, completează imaginea. Cactușii ar trebui să fie prezenți numai ca modele din plastic din cauza riscului potențial de rănire. În general, plantele vii abia au șanse de supraviețuire dacă există specii de animale de dimensiuni mai mari, active fizic în terariu. Imitațiile din plastic care sunt disponibile în magazinele specializate sunt, de asemenea, potrivite în astfel de cazuri.

Terariul broaștei testoase .

Acesta este în principiu configurat ca Terariul din deșert. Cu toate acestea, pardoseala NU trebuie să fie formată din nisip. Țestoasele au nevoie de o suprafață mare pentru a se deplasa. Substratul trebuie acoperit cu un strat de cca. Strat gros de 2 cm de JBL TerraBark.

O bucată mare de plută îndoită poate servi drept adăpost. Pietrele și plăcile de piatră pot fi plasate în terariu, dar asigurați-vă că nu există margini ascuțite.
Un emițător de căldură și o piatră de încălzire oferă căldura necesară și vor deveni rapid un loc preferat. Un bol de băut (Bowls & containers) și un bol de hrănire pentru alimente vegetariene ar trebui să fie prevăzute într-o dimensiune suficient de mare.

Dimensiunea animalului - Cât de mare trebuie să fie terariul tău?
Vă rugăm să rețineți că terariul de care aveți nevoie trebuie să corespundă mărimii maxime a speciei de broaște țestoasă pe care o păstrați. Cu țestoasele, desigur, nu înălțimea contează, ci suprafața podelei terariului. Un bun ajutor este următoarea formulă: lungimea cochiliei (a celei mai mari broaște țestoase) x 8 = lungimea terariului, lungimea terariului: 2 = lățimea terariului. Pentru doar câteva genuri și specii puteți utiliza factorul 4 (Homopus spec., Malacochersus tornieri, Psammobates spec. și Pyxis spec.). Înălțimea ar trebui să fie de aproximativ 60 cm pentru a împiedica animalele adulte să scape din terariu.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați toată literatura relevantă și să discutați cu dealerul dumneavoastră specializat.

Dimensiunea terariu. Există cerințe minime legale pentru dimensiunile terariului pentru țestoase. De îndată ce ați ales o specie, aflați cât de mari vor crește animalele și ce dimensiune de terariu va fi necesară. Pentru broaște țestoase în special, păstrarea lor liberă în aer liber în lunile mai calde ale anului este ideală și, în mod natural, economisește și costurile cu energia electrică pentru încălzire și iluminare. Cu toate acestea, chiar și cei care locuiesc într-un apartament pot păstra broaște țestoase într-un mod adecvat speciei dacă au suficient spațiu disponibil. Asigurați-vă că respectați reglementările legale din țara dvs.: în Elveția, de exemplu, țestoasele mediteraneene pot fi ținute numai în incinte exterioare

Amenajarea terariului. Țestoasele din deșert și din stepă au nevoie de un substrat nisipos, dar fără praf (de exemplu, JBL TerraSand alb natural). Dacă nisipul este prea fin, se scufundă și nu se pot deplasa ușor. De asemenea, este important ca, pe langa zonele uscate, sa existe si zone usor umede, precum cele gasite in natura sub tufisuri si pietre. Țestoaselor nu prea le pasă de plante, pietre sau lemn. Este mai mult dorința noastră să amenajăm terariul în timp ce ne imaginăm un peisaj deșert sau de stepă.
Cu toate acestea, cel mai important este să oferiți o „ascunzătoare” întunecată în care broasca țestoasă să se poată retrage. Evitați pietrele cu muchii ascuțite, pentru ca țestoasele să nu se rănească. Nu folosiți nisip care se poate lipi de alimente, deoarece acest lucru poate duce la constipație. Asigurați-vă că furnizați un recipient pentru alimente de dimensiuni adecvate, pe care țestoasele să nu-l poată răsturna.

Țestoasele de pădure nu preferă nisipul ci un sol afânat, cum ar fi JBL TerraBark. Nu trebuie să recreezi o pădure în terariu, dar niște iluminare slabă (fără lumini puternice!) este utilă. Plantele, lemnul și pietrele pot fi folosite pentru decorare, dar aici este esențială și o ascunzătoare întunecată. Dacă păstrați animale femele, va trebui să adăugați un strat de pământ la fel de gros ca lățimea cochiliei animalului, pentru a le permite să se îngroape.
Este esențial ca orice structuri din lemn sau piatră să fie stabile! Țestoasele, chiar și cele mici, pot fi surprinzător de puternice și pot duce literalmente la prăbușirea munților. Fiți în siguranță utilizând un adeziv adecvat, cum ar fi JBL ProHaru Rapid (superglue), JBL ProHaru Universal (se lipește și sub apă) sau JBL AquaSil (silicon).

Iluminat. Când vine vorba de iluminat, facem diferența între iluminatul general al terariului fără UV, care ar fi important și pentru orice plantă (de exemplu, bara luminoasă JBL LED SOLAR NATUR sau JBL Reptil LED Daylight sub formă de bec).
Iluminarea spot cu radiații UV este, de asemenea, vitală pentru animale. Există aici diverse opțiuni, care depind de înălțimea terariului și de distanța de la animal la lampă, care nu trebuie să fie prea mare, dar nici prea scurtă. Pentru lămpile menționate mai jos, distanța ideală de la broasca testoasă la lampă este de 30-40 cm. .
-JBL UV-Spot Plus: reflector UV foarte puternic cu spectru de lumină naturală pentru terarii. Acesta generează lumină, căldură și radiații UV. Nu necesita balast
-JBL ReptilDesert L-U-W Light alu: Spot solar cu halogenuri metalice pentru terarii de deșert. Acesta generează lumină, căldură și radiații UV. Necesită un balast special
-JBL ReptilJungle L-U-W Light alu: reflector cu fascicul larg pentru terarii din pădure tropicală. La fel ca JBL ReptilDesert L-U-W Light alu, dar cu un conținut puțin mai puțin UV și un unghi de fascicul mai larg de 40°. Ideal pentru speciile de broaște testoase de pădure.

Țestoasele asociază lumina cu căldura și se vor îndrepta spre zona sub lumina reflectoarelor atunci când au nevoie de căldură. Când instalați lumina, este important să NU o poziționați în centrul terariului, ci mai degrabă decentrată, astfel încât broasca țestoasă să poată căuta locuri adăpostite. Temperatura din centrul de lumină ar trebui să fie de 35-40 °C pentru speciile de deșert și mediteraneene și de doar 30 °C pentru țestoasele de pădure. Montarea lămpii pe lateral este foarte recomandată locuitorilor din pădure. .

Strict vorbind, terariul țestoasei trebuie să ofere țestoasei spațiu suficient, niște ascunzători, un substrat adecvat, zone de căldură variate, un vas de băut, un vas de mâncare și o iluminare potrivită cu și fără UV. Dar ne place și o amenajare atractivă, în care terariul nostru recreează cât mai aproape posibil habitatul natural al țestoasei. Și aici devine incitant: internetul ne oferă imagini ale habitatului fără să fim nevoiți să călătorim personal în Mauritania sau în statele sudice ale SUA. Lăsați aceste imagini să vă inspire să recreați biotopul. Animalelor nu le pasă cu adevărat de plante, dar arată frumos ȘI îmbunătățesc climatul aerului din terariu, deoarece pot stoca și elibera umezeala.
Țestoasele sunt iubitoare de soare. Doar câteva specii trăiesc în pădurea tropicală și au nevoie de mai puțin soare și, prin urmare, de mai puține radiații UV decât gama largă de specii care trăiesc în regiunile însorite. Prin urmare, iluminatul trebuie să producă căldură, radiații UV-A și UV-B. Veți găsi informații detaliate despre iluminat aici: Iluminat terariu.

Rezerva de apa. Chiar și țestoasele au nevoie de apă! Un bol de băut puțin adânc este esențial. Multor broaște țestoase le place, de asemenea, să se scalde, așa că nivelul apei trebuie să fie destul de puțin adânc pentru a le împiedica să se înece. Puțin pietriș în apa îi va ajuta să iasă din container. Când fundul este prea alunecos, pot aluneca și cădea la ieșire, în special animalele mai tinere.

Ventilatie/caldura acumulata. Deoarece broaștele testoase sunt rareori ținute în terarii închise, acumularea de căldură nu este o problemă pentru ele. În plus, recipientul lor de băut/scăldat generează mai puțină umiditate decât într-un acva-terariu pentru țestoase acvatice. La păstrarea țestoaselor de pădure, totuși, este indicat să acoperiți puțin partea superioară a terariului pentru a minimiza pierderea de umiditate.

Grădină/terariu în aer liber. Multe țestoase sunt ținute în terarii în aer liber din grădină. Unele sunt păstrate pe tot parcursul anului, altele doar în anotimpurile mai calde. Țestoasele de pădure (de exemplu țestoasele cu picioare roșii și țestoasele cu balamale) ar trebui ținute afară numai în mijlocul verii! Pentru majoritatea speciilor, care provin adesea din regiunea mediteraneană, lunile aprilie-octombrie sunt potrivite în Europa Centrală într-un an normal. Dacă aceste broaște țestoase sunt prevăzute cu o casă ușor izolată sau cu un cadru rece permeabil la UV, pot fi ținute chiar și în aer liber pe tot parcursul anului.

Umiditate si temperatura zi/noapte. Temperatura este, de asemenea, legată de umiditatea relativă, care este cea mai ridicată la temperaturi mai scăzute, de exemplu, la primele ore ale dimineții. Puteți și trebuie să ajutați cu pulverizatoarele de apă pentru a aduce umiditate în terariu. Acest lucru este foarte important pentru substrat (inclusiv nisip), deoarece multe substraturi sunt mult prea uscate. Regula generală: ușor umed ca pământul pentru ghiveci, dar nu noroios! În timpul zilei, urmăriți un nivel de umiditate între 30 și 50%. Noaptea și la primele ore ale dimineții, este de preferat 60-70%. Monitorizați temperatura aerului și umiditatea relativă cu cele două instrumente de afișare de pe JBL TerraControl.

Căldură pentru țestoase. Majoritatea speciilor provin din regiuni mai calde și, prin urmare, au nevoie de o sursă de căldură. Deoarece reducerea temperaturii pe timp de noapte este aproape întotdeauna utilă, sursa de lumină poate servi și ca sursă de căldură. Când lumina se stinge, scade și temperatura. Veți găsi tot ce trebuie să știți despre căldură în terariu aici:  În funcție de zona de origine a țestoasei, acestea pot necesita sau nu surse de căldură suplimentare. Este adesea suficient să folosiți o sursă de lumină generatoare de UV, cum ar fi lămpile cu halogenuri metalice JBL (JBL ReptilDesert L-U-W Light alu și JBL ReptilJungle L-U-W Light alu), care produc căldură precum și radiații UV.
Deoarece temperatura aerului poate scădea la 21 °C noaptea chiar și la tropice, această alternanță între temperaturi mai ridicate în timpul zilei și temperaturi mai scăzute pe timp de noapte este foarte recomandată. Covorașele de încălzire (JBL TerraTemp heatmat) sunt, de asemenea, potrivite pentru a aduce căldură într-un terariu. Fluctuația temperaturii zi și noapte este deosebit de importantă pentru țestoasele din deșerturi și stepe.

Hibernare. Deoarece majoritatea broaștelor testoase au luni reci în zonele lor de origine, cu siguranță ar trebui să oferim animalelor o perioadă de odihnă iarna. Animalele sunt inactive aproximativ 3-4 luni și încetează să se hrănească. Temperatura ideală a mediului este atunci între 4 și 8 °C, motiv pentru care multe încăperi de pivniță sunt prea calde. Umiditatea foarte ușoară și solul afânat pentru vizuini în cartierele de iarnă sunt importante. Iernarea la frig 4-8 °C este posibilă și dacă animalul este îngropat în substrat.
 

Suport clienti Luni - Vineri : 09.00-17.00

0721327777 marius.enica@gmail.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!